VRT persbericht: "Bedrijf uit Lokeren verwijdert giftige looddeeltjes in Parijs na brand Notre Dame"

Heropbouw van de Notre Dame

verwijderen loodstof en roet notre dame parijs

Hevadex, een bedrijf uit Lokeren,  helpt bij de heropbouw van de Notre Dame. Bij de brand kwamen giftige looddeeltjes vrij die kunnen leiden tot loodvergiftiging. Hevadex verwijdert die gevaarlijke looddeeltjes rondom de kathedraal met een speciale verflaag. "Het plein rond de Notre Dame is gereinigd, nu is het nog afwachten of we ook de kerk zelf mogen reinigen", zegt de baas van Hevadex, Herman van Damme.


Bij de verwoestende brand van de Notre Dame in Parijs, is heel wat lood vrijgekomen. Hevadex uit Lokeren helpt bij de heropbouw van de Notre Dame door die giftige looddeeltjes te verwijderen met een speciale verf.


Kans op loodvergiftiging

In het dak van de Notre Dame zit meer dan 400 ton lood. Bij de brand in april kwamen heel wat looddeeltjes vrij die zich verspreidden in de straten en pleinen rondom de kathedraal. De looddeeltjes zijn giftig en kunnen leiden tot loodvergiftiging, zegt Herman van Damme van Hevadex: "Verschillende gebouwen en scholen waren ook bevuild en moesten daardoor ontruimd worden, want ze zijn heel gevaarlijk voor de mens."


Speciale verf

Hevadex uit Lokeren is gespecialiseerd in het maken van verf met bepaalde toepassingen. Zo maakt het bedrijf verf die gebruikt wordt om roet te verwijderen: "Stel dat er een brand is in een gebouw, dan zijn alle muren zwart. Dan breng je die verf aan op de muur en laat je het drogen. Daarna kan je de verf van de muur halen als een folie en is die muur proper. En dat is de verf die we ook gebruikt hebben in Parijs." Dankzij de 'verf' kunnen de looddeeltjes niet meer verspreid worden door wind en regen.


....

Lees het volledige artikel

Afrikamuseum - bescherming zwart zichtbeton tot oplevering

OMNIGUARD 110NP is aangewend als bescherming van de ter plaatse gestorte zwarte zichtbeton, tot bij de oplevering.


Algemene aannemer: DENYS NV

Lees het artikel
Vragen? Stel ze nu
Contact
x>